Založ si blog

S celiakiou sa človek len tak ľahko nenaje

V poslednej dobe stretávam okolo seba stále viac ľudí, ktorým lekári diagnostikovali celiakiu. Je to tak, má to narastajúci trend. Niektorí celiatici vravia, že sú obmedzovaní v stravovaní, iní zasa prišli na to, že ich jednotvárny jedálniček sa zrazu rozšíril a spoznali aj iné, pre nich, dnes už lepšie veci. Stravovať sa podľa striktných predpisov nie je určite jednoduchá vec. No skutočne ťažké to majú celiatici v reštauráciách a v stravovacích zariadeniach (čoho som bola sama svedkom), česť výnimkám, ktoré myslia na takýchto ľudí a ponúkajú v jedálnom lístku aj stravu pre celiatikov. Väčšinou sú všade len vypísané alergény, a to je všetko. Keďže už nejaký ten čas bývam v Trnave, viem o pár reštauráciách, ktoré majú v ponuke stravu vhodnú pre celiatikov, no nie je to žiadna sláva. Horšie sú už na tom deti a stravovacie zariadenia v materských a základných školách, kde žiaci s touto chorobou nemajú šancu jesť to isté čo ich spolužiaci. Jediné čo môžu, je doniesť si vlastné jedlo z domu, ktoré mu potom kuchárky ohrejú. Veď, keď už neprší, nech aspoň kvapká. Ale zato úplný opak je v študentských jedálňach Trnavskej univerzity a Univerzity sv. Cyrila a Metoda. V jedálni UCM sa pripravuje bezlepkové menu od 17. januára tohto roka, a to na podnet študentov, ktorých počet síce nie je enormný, ale predsa vyšli študentom v ústrety. Tak aspoň nemusia sedieť v škole hladní, i keď majú na výber iba jedno jedlo, no možnosť naobedovať sa plnohodnotne a rovnako, ako ich kolegovia je na nezaplatenie. Predsa dnes existujú ľudia, ktorí nemyslia len na seba, ale aj na iných. Celiatikov pribúda a smutné na tom je, že možnosti, kde sa aj oni môžu najesť nie je veľa. No možno sa to časom zmení.

 

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1240x
Priemerná čítanosť článkov: 1240x

Autor blogu

Kategórie

Archív